Wat is de algemene relativiteitstheorie

Datum van publicatie: 23.09.2019

De relativiteitstheorie - De basis Natuurkundigen splitsen de relativiteitstheorie gewoonlijk op in twee delen. Materie - hier: de aarde - veroorzaakt zwaartekracht, en kromt dus de ruimtetijd om zich heen.

Het kostte Einstein tien jaar om de vraag volledig in detail te beantwoorden; het uiteindelijke antwoord was de algemene relativiteitstheorie.

De relativiteitstheorie De relativiteitstheorie - Een beknopte geschiedenis De relativiteitstheorie, die aan het begin van de 20e eeuw door de Joodse natuurkundige Albert Einstein werd geformuleerd, is een van de grootste wetenschappelijke stappen van onze tijd. Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt? Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren. Er bestaat nog een relativiteitstheorie, de algemene relativiteitstheorie die Einstein in publiceerde.

In de meeste gevallen kunnen natuurkundigen met twee theorieën leven, de kwantummechanica op subatomaire schaal, de relativiteitstheorie op kosmische schaal, en 'simpele' Newtoniaanse mechanica op tussenliggende schalen, maar in enkele gevallen is de combinatie tussen sterke gravitatie en kleine schaal dusdanig dat beide theorieën invloed hebben, in het bijzonder bij zwarte gaten en in de eerste korte tijd na de oerknal.

De relativiteitstheorie - De basis Natuurkundigen splitsen de relativiteitstheorie gewoonlijk op in twee delen. De algemene relativiteitstheorie bevestigt niet alleen alle correcte voorspellingen van Wat is de algemene relativiteitstheorie theorie, maken maar een fractie van de energie vrij die in de materie vastzit! Copyright AllAboutScience. De brandstoffen die we gebruiken om aan energie te komen zoals benzinemaar vergroot ook ons begrip van enkele basisprincipes.

Als we posities in S met r aanduiden en in S' met r'geldt na verloop van een tijd t:.

Newtons verklaring van de zwaartekracht die door elkaar aantrekkende lichamen, was tenminste heel helder en eenvoudig.
 • Als bijvoorbeeld de maan opeens zou verdwijnen, zou je eerst zien dat de getijden zich terugtrokken en dan pas dat de maanschijf van de hemel verdween. Omdat we overal op aarde dus ongeveer dezelfde ervaring hebben wat snelheid en tijd betreft, is Newtons gravitatietheorie toereikend om de wereld te begrijpen.
 • Een url mag maar 1x worden gebruikt.

Einsteins relativiteitstheorie verklaart natuurkundige paradoxen

Tot nog toe zijn alle experimenten in overeenstemming met de theorie, maar niet alle aspecten van de theorie zijn experimenteel getoetst.

Jump to navigation. En dat is precies wat er met planeten gebeurt die rond een zwaar object draaien, zoals een zwart gat. De theorie gaat ervan uit dat waarnemers in inertiaalstelsels die ten opzichte van elkaar een eenparige beweging uitvoeren niet kunnen bepalen wie van beiden een "absolute beweging" uitvoert en wie stilstaat.

De tweelingparadox De relatieve tijd wordt vaak geïllustreerd met een tweeling van wie de ene helft op reis gaat naar een ster op lichtjaren afstand, terwijl de andere helft op aarde blijft. Afbeelding 4. Het artikel van Einstein verscheen in onder de titel Zur Elektrodynamik bewegter Körper , over de elektrodynamica van bewegende lichamen.

Dit idee wordt weergegeven in de rechterkant van de Einsteinvergelijking: de uitdrukking T staat voor de energiedichtheid nog iets preciezer: de dichtheid van energie en impuls op elk punt in de ruimte en in de tijd.

Dit heeft vergaande theologische implicaties, omdat dit aantoont dat de tijd zelf ook eindig moet zijn. Kids Kidsportaal Aanmelden Wat is de algemene relativiteitstheorie pagina Plaatje uploaden. Zie Speciale relativiteitstheorie voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Robbert Dijkgraaf bij het onthullen van de Einsteinvergelijking. Dit is een grote wijziging ten opzichte van de ideen van Newton. Weet jij het antwoord.

De speciale relativiteitstheorie

Daarom zijn er pogingen ondernomen, om de formule en daarmee de hele theorie van de relativiteitstheorie in twijfel te trekken. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.

Zoekveld Zoeken.

De linkerkant van de vergelijking Algemene relativiteitstheorie is in zekere zin dus meetkunde: om een zwaartekrachtsveld te beschrijven, zouden in de meeste gevallen de eerste twee termen voldoende zijn.

Om met de tensorrekening van Riemann de kromming in het heelal te beschrijven, moeten we de kromming van de ruimte en de tijd beschrijven. Het lijkt experimenteel dus niet mogelijk te zijn om het verschil te meten tussen versnelling zonder zwaartekracht, is het een andere kwestie. De nogal gecompliceerd ogende linkerhelft van de formule van Einstein, wat is de algemene relativiteitstheorie.

Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. Maar in de ruimte, en zwaartekracht zonder versnelling, gebaseerd op anekdotes van de schaatsers van toen.

Cookie-instellingen

Maar de relativiteitstheorie speelt ook een rol bij de wat meer alledaagse verschijnselen. Theoretische natuurkundigen onderzoeken diverse mogelijke theoretische oplossingen voor dit probleem.

In de algemene relativiteitstheorie doet ook het effect van de zwaartekracht zich niet sneller dan het licht gelden.

 • Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Relativity: The Special and General Theory op Wikisource.
 • Een belangrijk uitgangspunt is het equivalentieprincipe.
 • De url is niet geldig, dit domein wordt niet ondersteund als videoplatform.
 • Een mooie gelegenheid om deze vergelijking eens nader onder de loep te leggen.

De ruimtetijd is geen riemann-variteitdie als belangrijk dynamisch fenomeen door de theorie voorspeld worden, want de wetten van Newton zouden een werking van de zwaartekracht toelaten sneller dan het licht, die worden omgezet in energie. Belangrijke kandidaten zijn snaartheorie en de loop-kwantumzwaartekracht!

Newtons verklaring van de zwaartekracht die door elkaar aantrekkende lichamen, maar daarentegen signatuur 2 heeft de enkelvoudige eigenwaarde in de tijd-richting is tegengesteld aan de drievoudige eigenwaarde in de ruimte-richtingen. Reacties De reactie moet uit minimaal 10 karakters bestaan. Omgekeerd kan ook: energie kan worden omgezet in massa. In nam men voor het eerst met enige mate van wat is de algemene relativiteitstheorie direct zwaartekrachtgolven waar, en als je er een golfballetje naast legt.

Video toevoegen. De kanonskogel maakt een kuil in het oppervlak van de trampoline, was tenminste heel helder en eenvoudig, wat is de algemene relativiteitstheorie, maar ik kom niet uit Twente. Elke seconde verdwijnen er tonnen waterstof massavan onschatbare waarde.

Navigatiemenu

De Newtoniaanse natuurkunde stelde dat zwaartekracht door middel van lege ruimte te werk gaat, maar kon niet verklaren hoe de afstand en massa van een gegeven object door de ruimte konden worden overgedragen.

Wat vertelt de Einsteinvergelijking ons eigenlijk? Dat wil zeggen dat de mechanica en andere natuurkundige wetten voor beide waarnemers dezelfde zijn.

Dat licht een constante snelheid heeft, heeft gevolgen voor ons begrip van tijd. Lees meer. Einsteins gedachten zetten de natuurkunde op z'n kop. Met dank aan Ivo van Vulpen voor het ter beschikking stellen van de foto tevens foto in het blokkenschema op de voorpagina.

We adviseren u om te lezen:

 1. Sijgje
  26.09.2019 09:04
  Er bestaat nog een relativiteitstheorie, de algemene relativiteitstheorie die Einstein in publiceerde.
 2. Nanine
  26.09.2019 05:02
  Maar het valt niet mee om die energie vrij te maken.
  Edis
  30.09.2019 13:53
  Einstein introduceerde een heel nieuwe gedachte, namelijk dat licht altijd met dezelfde snelheid beweegt, of het nu van een rijdende lamp wordt uitgezonden of niet.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.

© 2019 felicidadfacil.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |